Bostadsspara

Skrivet av jontz -

Bostäder är inte precis billiga i dagens Sverige. Det är inte ovanligt att man får slänga upp en miljon eller två även när man ska köpa sin första bostad. Det är förvisso oftast billigare om man köper en bostad på glesbygden än i och runt Sveriges tre största städer Stockholm, Göteborg och Malmö, men det är sällan riktigt billigt där folk vill bo. När du ska köpa en bostad kommer du därför med all sannolikhet att ta ett bolån, men bolånet täcker bara upp till 85 % av vad bostaden kostar, resten måste du slänga upp själv i kontantinsats. Det här gör att du själv måste spara ihop till 15 % av bostadens värde, det är därför det är så viktigt att börja bostadsspara i god tid.

Spara till din första bostad

Som vuxen kan du inte göra annat än att lägga undan en viss summa pengar varje månad tills du har fått ihop till din handpenning, men du bör såklart placera pengarna någonstans så att de växer snabbare. Vårt tips är att du väljer något av följande alternativ:

Bostadsspara på ett fasträntekonto

Sparar du på ett fasträntekonto får du en riktigt hög sparränta om du vänder dig till rätt bank. Vilka banker som ger högst sparränta på sina fasträntekonton kan du enkelt se här på sparkonto.nu. Om du spara på ett sådant sparkonto får du en riktigt bra avkastning och du får inte heller röra pengarna vilket också är bra, annars finns det risk att man frestas att plocka av dem lite då och då.

Bostadsspara på ett investeringssparkonto

Om du vill placera dina pengar i värdepapper som aktier och obligationer kan det vara en bra idé att göra det på ett investeringssparkonto eftersom man slipper både en massa krångel och betala vinstskatt på sin avkastning, men däremot bör du inte enbart spara pengar där så som man gör på ett vanligt sparkonto eftersom den räntan är rätt så usel. Läs gärna vår artikel om investeringssparkonton om du vill veta mer.

Bostadsspara i fonder

Du kan såklart även spara i fonder utan att ha ett investeringssparkonto men då blir det lite krångligare när det är dags att deklarera och man får betala kapitalvinstskatt. Vi tror att de flesta privatpersoner tjänar både tid och pengar på att placera pengar i fonder på ett investeringssparkonto istället.

Så vilken sparform ska du då välja? Om du vill veta exakt vad för avkastning du får och inte riskera att förlora en del av dina sparpengar ska du såklart spara på ett fasträntekonto som har en riktigt hög sparränta, men om du vågar gambla lite är det inte så dumt att placera sina pengar i värdepapper på ett investeringssparkonto. Handen på hjärta, oftast får man en ganska bra avkastning på lång sikt när man sparar i värdepapper, men det är inte helt hundra.

Bostadsspara åt barnen

Om du vill bostadsspara åt barnen kan du bostadsspara hos ett bostadsbolag som HSB, Bostadsrätterna eller Riksbyggen. Fördelarna med att göra det är att era barn då får förtur när det gäller bolagens nyproducerade lägenheter och att du hos HSB och Bostadsrätterna även kan spara i värdepapper. Nackdelen är att räntan på deras sparkonton inte är marknadens bästa, förmodligen beror det på att två av dessa bolag samarbetar med de stora svenska banker som ger marknadens lägsta sparränta. Dessutom är det inte alltid barnet har råd att köpa en nyproducerad lägenhet i alla fall. Därför anser vi att det är det inte är en så dum idé att bostadsspara åt barnen på annat håll.

Om du vill bostadsspara till barnen någon annanstans än hos ett bostadsbolag ska du läsa vår artikel om att spara pengar till barn, där får du alla råd du behöver.