Spara i aktier

Skrivet av jontz -

Även om sparande i aktier är förknippat med en viss risk finns det ingen annan sparform som brukar ge en så bra avkastning som just aktier, det är bara titta på Stockholmsbörsen så förstår du. Under de senaste 100 åren har den nämligen ökat sin avkastning med 10 % i snitt per år och under alla dessa år är det många som har gjort riktigt stora aktieklipp på börsen. Om du till exempel hade köpt H&M-aktier för endast 5000 kr år 1974 när aktien introducerades hade du år 2009 varit över 21 000 000 kr (!) rikare eftersom aktievärdet steg med 425 000 % under dessa år, bara för att ge dig ett exempel.

Det viktiga när man investerar i aktier är att kolla på totalavkastningen över längre tid, och inte försöka  göra kortsiktiga affärer baserat på ekonomiska trender.

Vad är en aktie?

En aktie är ett värdepapper som visar att du har en andel (en aktie) i ett visst börsnoterat företag, vilket i praktiken gör dig till delägare i bolaget. Pengarna som bolaget får in på sina aktieförsäljningar utgör aktiebolagets kapital men om det går bra för företaget ökar kapitalet som gör att din aktie blir mer värd och vice versa. Om ett aktiebolag exempelvis har gett ut 1000 aktier som tillsammans är värda 1 miljon kronor är varje aktie värd 1000 kr, men om det går bra för företaget och företaget plötsligt har ett kapital på 5 miljoner kronor är varje aktie istället värd 5000 kr.

Så köper och säljer du aktier

Det smidigaste sättet för oss vanliga privatpersoner att spara i aktier är att öppna ett investeringssparkonto eller skaffa en kapitalförsäkring. Vi på sparkonto.nu rekommenderar emellertid att du väljer investeringssparkontot framför kapitalförsäkringen, såvida du inte vill spara i aktier till dina barn. Varför vi tycker det kan du läsa om under nackdelar i den här artikeln. När du väl har skaffat ett investeringssparkonto sätter du in pengar på det och köper sedan aktier för dem. På ditt ISK ser du tydligt hur du gör.

Att tänka på

  • Du bör sätta dig in aktiemarknaden, kolla lite aktiehistorik och ta del av dagstidningarnas aktietips innan du börjar köpa aktier, eller ännu bättre: rådgör med någon kunnig person.
  • Placera inte för mycket pengar i aktier innan du har blivit varm i kläderna.
  • Placera inte struntsummor i aktier eftersom bankerna och aktiemäklarna tar en avgift när du handlar med aktier.
  • Om du vill sprida risken bör du köpa aktier hos flera bolag eller placera pengar i fonder istället.