Val av sparkonto

Skrivet av jontz -

valja-sparkonto

Det är inte alltid så lätt att välja, särskilt inte när det kommer till att välja sparkonto. Vi kan så klart inte välja åt dig, men här kommer några saker du kan ha i åtanke innan du placerar dina pengar som kanske kan hjälpa dig att välja rätt sparkonto.

Högsta sparräntan får du vid lång bindningstid

Den högsta räntan får du om du binder dina pengar under en viss tid. Många banker och kreditinstitut har flera olika alternativ, vissa ända upp till 36 månader. Det kan vara lockande att välja det alternativ som ger högst avkastning, men tänk på att det kan finnas inskränkningar i dina möjligheter att ta ut pengarna i förtid. Hos vissa banker är pengarna helt låsta. Andra banker tar ut en kostnad för varje uttag eller sänker helt enkelt din sparränta. Kort sagt – välj inte ett bundet sparkonto om du inte är säker på att kunna avvara pengarna under hela bindningstiden.

Rörlig ränta eller bunden ränta

Även om du väljer ett sparkonto med bindningstid kan räntan vara rörlig. Rörlig ränta innebär att räntan följer det allmänna ränteläget. Går till exempel reporäntan upp kan du räkna med att också din sparränta, dock med en viss fördröjning, kommer att gå upp. Vill du ha chansen att dra nytta av en förväntad räntehöjning ska du välja rörlig ränta.

Statlig insättningsgaranti

En del av de kreditinstitut som erbjuder de absolut högsta sparräntorna är inte anslutna till den statliga insättningsgarantin. Det innebär att dina pengar är helt oskyddade i händelse av kreditinstitutets obestånd. Det är alltid en trygghet att välja ett sparkonto som täcks av insättningsgarantin.

Lägre ränta under vissa belopp

Den ränta som bankerna marknadsför är alltid den högsta möjliga. Hos vissa banker gäller den enbart för insättningar över ett visst belopp. Det kan vara ganska stora skillnader mellan den lägre och den högre räntan.

Utbetalning av sparräntan

En del banker och kreditinstitut återinvesterar dina ränteinkomster på ditt sparkonto, medan andra betalar ut räntan till ditt angivna lönekonto. Om du vill att dina sparpengar ska växa så snabbt som möjligt är det första alternativet självklart att föredra.