Budget

Skrivet av jontz -

Om du vill spara pengar inför framtiden men inte riktigt lyckas få några pengar över kan det vara bra att göra en budget. Med hjälp av en budget får du koll på dina inkomster och utgifter och ser snabbt hur mycket du får över i månaden. Sedan är det inte så svårt att se vad du kan skära ned på så att du kan få pengar över till sparande.

När du ska göra en budget bör du ta hänsyn till dina inkomster, dina fasta utgifter och rörliga utgifter.

Inkomster

Ta med alla dina inkomster när du gör din budget.

  • Huvudinkomst såsom lön, studiemedel, föräldrapenning, pension, A-kassa eller sjukpenning.
  • Bidrag som till exempel barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsbidrag och vårdbidrag.
  • Extrainkomster om de är stabila. Om de går upp och ner bör du kalkylera efter den lägsta summa du får in och om du får mer är det bara en fin bonus.

Fasta utgifter

De fasta utgifterna är ofta fler än vad man tror. Kolla igenom dina bankkonton några månader tillbaka så får du en uppfattning om vad det handlar om.

  • Bostadskostnader. Skriv ner din hyra eller dina bostadslånekostnader, kostnader för el, vatten, avlopp och sophämtning. Du bör kolla hur mycket de olika utgifterna var på under föregående år så du kan göra en uppskattning.
  • Prenumerationer och abonnemang såsom bredbandsabonnemang, mobilabonnemang, fast telefoni, digital-TV-abonnemang, tidningsprenumerationer, Spotify, Netflix, Viaplay och prenumerationer på Microsoft Office. Kolla på dina gamla kontoutdrag eller på internetbanken vilka abonnemang du verkligen har.
  • Bil- och resekostnader. Bilförsäkring, fordonsskatt, kostnader för lokaltrafik och så vidare.
  • Övriga fasta avgifter såsom dagisavgifter, pensionssparande, försäkringar, gymkort, olika medlemskap och välgörenhet.

Om du har utgifter som inte betalas varje månad bör du dela årsutgiften med 12 så vet du hur mycket du måste betala i snitt per månad. Det bästa är att sätta in den summa du kommer fram till på ett separat bankkonto varje månad så att du inte behöver ta mer pengar från din lön när det är dags att betala räkningen.

Rörliga utgifter

Det här är den klurigaste posten. Rörliga utgifter består av allt du spenderar dina pengar på efter att räkningarna är betalda. Det kan handla om mat, dryck, utgifter för hobbies, restaurangbesök, bensin, hårklippning, biobesök, snacks, smågodis, kvällstidningar och en massa annat.

Det enklaste sättet att få koll på sina rörliga utgifter är att föra dagbok över allt du köper. Det kanske inte är så kul, men då ser du snabbt var dina pengar försvinner någonstans. Många blir riktigt förvånade över hur mycket de gör av med på onyttigheter och impulsköp.

Sätt upp en budget

Efter att du har dragit av dina fasta utgifter från din inkomst ser du hur mycket du gör av med till vardags och om du inte får något över bör du först försöka dra ner på dina fasta utgifter. Sedan bör du titta på hur mycket du får över i månaden efter att de fasta avgifterna är dragna och sätta en strikt budget för hur mycket du får leva på, vilket förmodligen innebär att du måste sluta med dina impulsköp och leva lite mer ekonomiskt, men det kommer du förmodligen tycka är värt besväret när du ser hur dina pengar växer på sparkontot.

Om du inte kan hålla din budget

Om du i ett värsta scenario inte kan hålla din budget, eller får för många oförutsedda utgifter på samma gång, och tvångt måste ha pengar för att överleva månaden, så rekommenderar vi att ta ett räntefritt lån. Även om snabba krediter så som smslån sällan är en bra lösning, så kan det ibland vara nödvändigt. Fördelen idag är att det finns många långivare som erbjuder gratis lån (källa: http://låna-snabbt.nu/gratis-lan/). Läs noggrant vad som gäller innan du bestämmer dig för att ta ett smslån, och betala alltid tillbaks i tid. Om du blir försenad så får du många gånger betala straffränta, vilket sabbar din ekonomi mer.