Spara på banken

Skrivet av jontz -

Sedan den svenska kreditmarknaden avreglerades i mitten av 80-talet har det dykt upp många nya banker och andra finansiella aktörer i Sverige, aktörer som erbjuder såväl sparkonton som lån. Det här innebär att det inte bara är renodlade banker som tillhandahåller sparkonton för allmänheten, utan även andra slags finans- och kreditbolag. På sparkonto.nu hittar du sparkonton hos såväl banker och andra finansbolag, därför ska vi visa dig vad som räknas som en bank.

Vad är en bank egentligen?

Ett vinstinriktat företag som erbjuder lån och krediter brukar räknas som en bank, i alla fall i en vidare mening och det är därför bolag som Akelius och 4Spar ofta räknas som banker. För att ett finansbolag ska kunna räknas som en bank i juridisk mening måste emellertid även följande krav uppfyllas:

  • Regeringen måste ha gett företaget tillstånd att bedriva bankverksamhet.
  • Företaget måste ingå i RIX, Riksbankens betalningssystem som möjliggör digitala överföringar av pengar mellan olika banker, clearingorganisationer och Riksgälden.
  • Företaget måste placera pengar i räntebärande papper hos Riksbanken.
  • Företaget måste även lån pengar av riksbanken när det behövs.
  • Alla banker är skyldiga att erbjuda bankkonton (både lönekonton och sparkonton) till samtliga Svenska medborgare. Det är bara om man håller på med penningtvätt, terrorverksamhet eller annan kriminell verksamhet som man kan nekas att öppna ett bankkonto.

Fördelar med att spara på banken

  1. Alla sparkonton du hittar på en bank omfattas idag av den statliga insättningsgarantin vilket ger dig ett tryggt sparande. Om banken skulle försättas i konkurs får de ersättning för din förlorade pengar upp till 100 000 Euro.
  2. En bank kan aldrig neka dig att öppna ett sparkonto om du har rent mjöl i påsen, sen spelar det ingen roll om du har skulder hos kronofogden eller är belagd med näringsförbud.
  3. Det är smidigt att ha sitt vanliga lönekonto och sitt sparkonto på ett och samma ställe. Då kan du enkelt föra över pengar hit och dit.

Sparkonto.nu rekommenderar Avanza Bank och Ikano Bank om du vill spara pengar på en bank eftersom de ger sina kunder en högre sparränta än vad storbankerna gör.

Finansinspektionen ser till att bankerna sköter sig

Alla banker och kreditbolag är under Finansinspektionens tillsyn men kraven på bankerna är högre än för de kreditbolag som inte har bankstatus. Finansinspektionen granskar bankernas verksamhet noggrant och tittar på bankens kreditrisker, kapitaltäckning, redovisning, likviditets- och marknadsrisker och så vidare. Främst gör de det här för att Sverige inte ska drabbas av några omfattande bankkriser men det är också en trygghet för dig som kund.