Spara el

Skrivet av jontz -

Du är förmodligen medveten om att en av fördelarna med att spara el är att du kan spara en hel del pengar men en minskad energiförbrukning kan även hjälpa till att skydda vår miljö. Bara genom att se över sin egen energiförbrukning kan man faktiskt göra stor skillnad, både när det gäller miljö och plånbok.

Vi har nu sammanställt en liten guide i hur du kan sänka dina elkostnader samtidigt som du kan spara pengar och främja hållbarheten.

Välj rätt elleverantör

Det allra första du bör göra är att hitta en elleverantör med rimliga priser och ett bra elavtal. Jämför marknadens olika elbolag och vad de har att erbjuda för att komma fram till det mest förmånliga alternativet för just dig och din bostad. Faktum är att du kan byta elleverantör hur mycket du vill i Sverige och dessutom är det helt kostnadsfritt. Det finns med andra ord ingenting som hindrar dig ifrån att leta upp ett elavtal som är billigare och bättre än ditt gamla.

Spara el – små förändringar gör stora skillnader

Enligt statistik ligger den genomsnittliga kostnaden för el om man bor i lägenhet på ca 6 000 kr/år och på ca 22 500 kr/år om man bor i villa. Detta är kostnader som med största sannolikhet kan sänkas om man bara har lite bättre koll på hur mycket energi hushållet egentligen förbrukar. Det behöver inte betyda att några drastiska förändringar behöver genomföras utan det är snarare de små förändringarna som faktiskt gör den stora skillnaden i längden. Nedan följer några exempel på små vanor som kan göra din elräkning billigare:

 • Stäng av din TV istället för att sätta den på standby-läge. Detta kan spara en mängd energi då TV:n oftast står i standby-läge i flera timmar åt gången.
 • Byt ut dina glödlampor mot lågenergilampor och låt inte lampor vara påslagna om du ändå inte befinner dig i rummet.
 • Sänk din inomhustemperatur med någon grad. Detta kan minska din energiförbrukning med hela 5 procent.
 • Tänk på hur långa duschar du tar. Duschar du länge och ofta kan du räkna med en avsevärt högre energiförbrukning.

Hemmets största energitjuvar

I alla hushåll finns det vissa energikällor som stjäl avsevärt mer energi än andra. Dessa ska vi titta lite närmare på nedan samt hur du kan göra för att minska deras energiförbrukning.

Belysning

Belysningen i hemmet är den källa som drar allra mest energi, vilket egentligen inte är så konstigt eftersom vi trots allt är i ett stort behov av ljus. Att låta hemmets lampor stå på under dagen, trots att man inte ens använder sig av dem, är därför något som verkligen kan sluka energi.

Så sparar du energi på belysning

 • Byt ut glödlampor mot lågenergilampor.
 • Installera dimmers, ljussensorer och timers.
 • Stäng av de lampor som inte används. Koppla gärna ihop lamporna till ett grenuttag som har en gemensam avstängningsknapp.

Vitvaror

Allt eftersom åren gått har vitvarorna blivit allt energisnålare. Detta är något väldigt positivt eftersom vitvaror kunde dra en hel del energi tidigare och de flesta hushåll har ju trots allt både kyl, frys, diskmaskin, tvättmaskin, spis och ugn. Idag kan du hitta ett stort utbud av vitvaror som drar avsevärt mindre energi per år än dina gamla vitvaror.

Så sparar du energi på vitvaror

 • Byt ut din gamla vitvara mot en ny vitvara. Även om en ny vitvara kan kosta dig en slant för tillfället, så kommer du spara pengar på elkostnaderna i längden.
 • Leta efter vitvaror som är märkta med A, A+ eller A++. Vitvaror som är märkta med A har en låg energiförbrukning medan en vitvara märkta med G har en hög energiförbrukning.

Hemelektronik

Stora delar av hushållets energi utgörs idag av hemelektronik, varav många kan vara riktiga energislukare. Den allra största boven är TV:n men alla apparater som vilar i standby-läge förbrukar onödigt mycket energi.

Så sparar du energi på hemelektronik

 • Stäng av de apparater du inte använder, gärna med en strömbrytare.
 • Värt att komma ihåg är att ju större TV du har, desto större är energiförbrukningen.
 • Vissa typer av TV-skärmar drar mindre el än andra. En LCD-skärm drar till exempel mindre el än en plasma-skärm.
 • Dra ur de laddare som du ändå inte använder. Du sparar energi, pengar samtidigt som du dessutom minskar brandrisken, då inkopplade laddare faktiskt har orsakat en del bränder.