Spara i obligationer

Skrivet av jontz -

Att spara i obligationer brukar räknas som ett tryggt sparande och det stämmer också, i alla fall när man talar om premieobligationer eftersom det även finns något som kallas för privatobligationer som inte ger ett fullt lika tryggt sparande. Nu ska du få vet hur man sparar i premieobligationer och privatobligationer.

Premieobligationer

En premieobligation är ett slags skuldebrev som ges ut av riksgälden. Den största fördelen med att spara i premieobligationer är att det ger dig ett riktigt tryggt sparande, du kan aldrig gå back på premieobligationer. Den stora nackdelen är att avkastningen inte är något vidare om du inte har turen att vinna i premieobligationslotteriet.

Är premieobligationer lönsamma?

Den som investerat pengar i premieobligationer får en liten garantiränta samt deltar i ett lotteri där en stor del av den sammanlagda räntepotten delas ut. Du måste emellertid ha köpt premieobligationer för minst 50 000 kr för att få en garantiränta, dessutom är denna ränta riktigt usel.

Garantiräntan brukar oftast ligga en bra bit under 1 %, vilket är bra mycket lägre än vad du får på vilket sparkonto som helst. När det gäller vinstchansen i premieobligationslotteriet är den på 2 % och de vanligaste vinsterna bruka vara på 2000 – 5000 kr. Sparkonto.nu tycker därför att premieobligationer framförallt är till för dig som gillar lotterier men inte för dig som vill vara hundra på att tjäna pengar på ditt sparande.

Så köper du premieobligationer

  1. Öppna ett VP-konto (värdepapperskonto) hos en bank, till exempel Avanza Bank, eller hos en fondkommissionär.
  2. Välj hur många premieobligationer du ska köpa. De brukar kosta 1000 och 5000 kr styck. Om du köper en hel serie premieobligationer som sammanlagt har ett värde på 50 000 kr får du en garantivinst.
  3. Välj en löptid på 2 – 5 år. Efter löptiden får du tillbaka dina pengar samt eventuell garantivinst.

Privatobligationer

Till skillnad från premieobligationer ges inte privatobligationer ut av staten, utan av banker och andra aktörer. Fördelen med privatobligationer är att du får en mycket högre avkastning än vad du får i garantivinst om du skaffar premieobligationer. Nackdelen är att sparandet inte är fullt lika tryggt för om Bolaget du har köpt privatobligationerna hos skulle försättas i konkurs förlorar du dina pengar, men den risken är mycket liten.

När du köper privatobligationer kan du antingen köpa kupongobligationer eller nollkupongare.

  • Kupongobligationer. Om du köper sådana här privatobligationer får du en viss ränta som betalas ut till dig en gång om året.
  • Nollkupongare. Om du köper nollkupongare får du ingen ränta utan får istället ett fastställt nominellt belopp när löptiden är slut. Löptiden brukar normalt vara på 1 – 5 år, men kan sträcka sig ända upp till 10 år. Om du till exempel köper privatobligationer som har en kurs på 80.00 kronor betalar du bara 8000 kr för obligationer som har ett nominellt värde på 10 000 kr. Efter att löptiden är slut får du alltså 10000 kr för dina privatobligationer.

Vi anser att privatobligationer är ett betydligt bättre alternativ än premieobligationer eftersom de ger en betydligt högre avkastning såvida du inte vinner på dina premieobligationer, men den chansen är inte enormt stor precis.