Kapitalförsäkring

Skrivet av jontz -

Kapitalförsäkring är en sparform då dina pengar placeras i värdepappersfonder via ett försäkringsbolag. Du behöver dock inte vända dig till ett försäkringsbolag när du ska skaffa en kapitalförsäkring utan det gör du hos en vanlig bank, till exempel Avanza bank som du såklart hittar här på sparkonto.nu.

Fördelar med kapitalförsäkring

  • Många väljer att spara pengar på ett kapitalförsäkringskonto inför framtiden och pengarna kan delas ut till dig själv, till din sambo, till dina barn eller någon annan. Du väljer själv förmånstagare.
  • Om ni sparar till ert barn kan ni själva bestämma när pengarna ska betalas ut och ni kan välja en ålder senare än 18 år om ni tycker att 18-åringar är för omogna för att hantera en lite större summa pengar.
  • Man kan också välja om allt ska betalas ut som en klumpsumma eller en regelbunden utbetalning, till exempel för att få mer att leva på när man går i pension.
  • Om den som köpt kapitalförsäkringen skulle avlida hamnar pengarna hos förmånstagaren, så är det inte om du har ett investeringssparkonto, då gäller de vanliga arvsreglerna.
  • Förmånliga skatteregler. Kapitalförsäkringskonton har en låg schablonskatt istället för en vanlig kapitalvinstskatt, precis som ett investeringssparkonto har. Schablonskatten beräknas efter kapitalförsäkringens värde och dina insättningar men bara 50 % av de insättningar som görs från juli till december beskattas.

Nackdelar med kapitalförsäkring

  • Du vet inte hur mycket du kommer att tjäna på ditt sparande.
  • Du har ingen rösträtt i bolagsstämman eftersom värdepapperna per definition ägs av ett försäkringsbolag medan du äger försäkringen.
  • Du kan inte flytta över värdepapper från andra konton som du kan göra om du har ett investeringssparkonto.
  • Du får inte dra av för ränteutgifter och andra avgifter som du har på andra konton vilket du kan göra om du har ett investeringssparkonto.
  • Till skillnad från ett investeringssparkonto omfattas en kapitalförsäkring inte av investerarskyddet.

Det finns tre olika sorters kapitalförsäkringar att välja på och de ska titta på nu.

Fondförsäkring

Om du skaffar en fondförsäkring får du välja vilka fonder du vill placera dina pengar i och du får själv välja vilken risknivå dina fonder ska ha. Fördelen med att spara i en fondförsäkring är att du har möjlighet att få en riktigt hög avkastning, men å andra sidan riskerar du även att gå back eller förlora i stort sett allt du har sparat om det vill sig riktigt illa, precis som det alltid är med fonder. Däremot brukar många försäkringbolag ge en viss garanti som innebär att man åtminstone får tillbaka hälften av det man har satt in, ibland till och med 90 – 100 % av sitt insatta belopp.

Traditionell kapitalförsäkring

En traditionell kapitalförsäkring innehåller en mix av aktier, räntebärande papper och fastigheter. Om du skaffar en sådan här kapitalförsäkring får du även en garanterad ränta på dina insatta pengar och om aktierna ökar i värde och fastighetsbranschen går bra får du en ännu bättre avkastning. En traditionell kapitalförsäkring kan aldrig ge lika stor vinst som en fondförsäkring men den ger dig ett stabilare sparande.

Depåförsäkring

Om du skaffar en depåförsäkring väljer du fritt hur du vill spara dina pengar. Du kan placera dem i aktier, fonder, räntepapper och/eller i andra värdepapper.