Ränta på ränta

Skrivet av jontz -

När du sparar pengar på ett sparkonto får du inte bara ränta på det kapital du sätter in på sparkontot utan även ränta på dina räntepengar, du får alltså ränta på ränta. Det här gör att den effektiva sparräntan faktiskt blir högre än den årsränta som banken marknadsför sina sparkonton med.

Så får du högst ränta på ränta

Det fina med ränta på ränta är att pengarna på sparkontot växer i allt snabbare takt för varje år som går även om man fortsätter att spara exakt lika mycket som man brukar göra. Hur stor skillnad ränta på ränta-effekten gör för ditt sparande beror på hur hög sparränta du får och hur mycket du har på ditt sparkonto, men också på hur ofta dina räntepengar betalas ut.

Det vanligaste är att man får sina räntepengar insatta på sparkontot en gång om året men det finns sparkonton där sparränta läggs till kontot flera gånger om året, vilket ge en större ränta på ränta-effekt. Anledningen till det är att du börjar få ränta på dina räntepengar så fort de hamnar på ditt sparkonto. Det behöver emellertid inte betyda att ett sparkonto som betalar ut räntepengar flera gånger om året är bättre än ett sparkonto som ger dig ränta en gång om året om detta sparkonto ger dig en högre ränta.

Kalkylera ränta på ränta

Det är faktiskt inte speciellt svårt att beräkna ränta på ränta. Om du sparar 50 000 kr på ett fasträntekonto som ger dig 10 % i sparränta (och som ger dig en ränteutbetalning per år) och vill se hur mycket du kommer att ha på ditt sparkonto efter 5 år kalkylerar du så här:

  • 50 000 x 1.15 = 80 525 kr

Det här innebär att du har fått 30 525 kr i sparränta. Om du inte hade fått ränta på ränta hade du istället fått 5000 kr i ränta per år vilket hade blivit 25 000 kr efter 5 år, det vill säga 5525 kr mindre. Dessa 5525 är alltså de pengar du har tjänat på grund av ränta på ränta.

Använd denna ränta på ränta kalkylator från Ekonomifokus.se.

Smidigt att beräkna sparränta på sparkonto.nu

När du öppnar ett sparkonto via sparkonto.nu behöver du emellertid inte sitta och kalkylera på din ränta utan kan istället dra i de reglage som du hittar på vår startsida så ser du hur mycket du får i ränta på olika bankers sparkonton. Det är bara att välja det belopp du vill sätta in och sedan välja hur många år du vill spara dina pengar så ser du vilka sparkonton som uppfyller dina önskemål och hur mycket du tjänar i sparränta, inklusive ränta på ränta. Mycket smidigt, eller hur?