Stabilare ekonomi

Skrivet av jontz -

Så får du en stabilare ekonomi

Sparkonto.nu kommer nu att ge dig några konkreta tips på hur du får en stabil ekonomi, både på lång och kort sikt, som gör att du klarar av framtida ekonomiska smällar utan att din ekonomi havererar.

Spara ihop till en buffert

Se till att spara ihop till en buffert som du kan ta av om det krisar, till exempel om din varmvattenberedare, ditt ventilationssystem eller din bil går sönder. Naturligtvis är det bättre att täcka sådana nödvändiga utgifter med sparade pengar istället för med lånade pengar.

Det kan också vara bra att ha en buffert om man skulle bli arbetslös eller långtidssjukskriven. Förvisso kanske dina sparpengar inte räcker för en jättelång arbetslöshet eller sjukskrivning men om den ”bara” varar i några månader kan det vara skillnaden mellan att tvingas sälja sitt hus och/eller sin bil eller inte för att överleva. Ja, om du har en bostadsrätt eller villa och andra tillgångar måste du sälja det innan du kan få ekonomiskt stöd från kommunen om din A-kassa eller sjukpenning inte räcker till.

Skaffa en inkomstförsäkring

Skaffa en inkomstförsäkring, det gör du genom att gå med i ett fackförbund eller genom att teckna en privat inkomstförsäkring. En inkomstförsäkring ger dig högre ersättnings vid arbetslöshet om du haft en högre inkomst än vad A-kassans tak är på. Hösten 2015 kommer A-kassetaket att höjas och ge 80 % i ersättning för inkomster upp till 25 025 kr men om du tjänar mer än så får du inga 80 % av din gamla lön om du blir arbetslös och saknar inkomstförsäkring.

Handla för dina egna pengar

Det är bäst att handla med sparade pengar istället för att låna i de allra flesta fall. Det är såklart billigare att handla saker för egna pengar istället för att bekosta dem med ett lån som du får betala ränta för, men i vissa fall kan det vara bättre att ta ett lån.

  1. Om låneräntorna är riktigt låga förlorar man inte så mycket på att ta ett lån.
  2. Om din buffert blir för liten efter att du gjort ditt inköp kanske det är bättre att låna pengar. Exempel: Om du har en buffert på 150 000 kr och vill köpa en bil som kostar 130 000 kr får du bara 20 000 kvar i buffert efter köpet, då är det nog bättre att kanske betala 50 000 kr ur egen plånbok och låna till resten.

Spara på lång och kort sikt

Kombinera ditt kortsiktiga sparande med ett långsiktigt sparande så du får stabilitet i din ekonomi både inom de närmsta åren och om tiotals år. Spara så här:

  • Försök att få ihop en buffert som motsvarar 3 månadslöner eller som minst täcker alla dina utgifter för två månader. Buffertspara på ett månadssparkonto eftersom du kan plocka ut dina pengar därifrån när som helst utan att det kostar något. Det här är ditt kortsiktiga sparande.
  • Spara på medellång sikt, ca 3 – 5 år. Det gör du genom att föra över pengar från ditt månadssparkonto till ett fasträntekonto som har en riktig hög sparränta, men se till att ha tillräckligt mycket pengar kvar i buffert på ditt månadssparkonto.
  • Spara på lång sikt, minst 5 – 10 år. Fonder brukar ge bäst avkastning på lång sikt även om det inte är en garanti. Se även till att ha ett privat pensionssparande som ger dig en dräglig tillvaro när du slutar jobba.