Insättningsgaranti

Skrivet av jontz -

Det finns sparkonton som omfattas av den statliga insättningsgarantin och sparkonton som inte gör det. En del föredrar att spara på sparkonton som ger den allra högsta sparräntan och dessa sparkonton omfattas inte av garantin, men om man sparar hos ett stabilt finansbolag brukar det inte vara någon större fara. Det finns emellertid de som föredrar att spara på ett sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin för att de vill vara 100 % säkra på att deras sparpengar inte försvinner vid en eventuell konkurs.

Därför finns den statliga insättningsgarantin

Om en bank eller ett annat finansbolag som omfattas av den statliga insättningsgarantin försätts i konkurs får du, om du har ett konto hos dem, ersättning för dina förlorade pengar. Anledningen till att staten vill skydda spararnas pengar är att det inte är bra för samhället i stort om spararna förlorade alla sina sparpengar vid en konkurs. Det skulle ge instabilitet i ekonomin och göra att många småsparare inte skulle våga spara pengar på ett sparkonto, vilket inte skulle vara bra för småspararna, bankerna och samhällsekonomin i stort.

Maxbelopp för statlig insättningsgaranti

Den maximala ersättning du kan få vid en konkurs är 100 000 Euro per bank, vilket i dagsläget är runt 900 000 kr, ett ganska så hög belopp alltså. Kursen som ersättningen baseras på när det gäller maxbeloppet är den mittkurs valutan hade på Stockholmsbörsen den dag då finansinspektionen beslutar om att den statliga insättningsgarantin ska sättas in.

Om du har en mindre summa på banken än vad som motsvarar 100 000 Euro får du exakt lika mycket i ersättning som du hade på ditt bankkonto, i svenska kronor.

Ersättningen gäller per person och bank

Insättningsgarantins maxbelopp gäller inte per sparkonto utan per person och bank och fungerar alltså såhär:

  • Om du har flera sparkonton på en och samma bank får du en maximal ersättning på 100 000 Euro för alla dina sparkonton.
  • Om du har sparkonton på två olika banker som skulle försättas i konkurs får du en maximal ersättning på 200 000 Euro, men högst 100 000 Euro per bank.
  • Om du delar sparkonto med din sambo får ni en maximal ersättning på 200 000 Euro eftersom insättningsgarantin ger ersättning per person och bank.
  • Om du delar två sparkonton med någon på två olika banker får ni en maximal ersättning på 400 000 Euro, men högst 200 000 Euro per bank.

Vi på sparkonto.nu rekommenderar att du på grund av dessa regler aldrig sparar mer än 100 000 Euro per bank om du vill att dina sparpengar ska vara helt trygga.

Så får du ersättning

Det är absolut ingen krånglig historia att få ersättning via den statliga insättningsgarantin. Du behöver inte göra någon jobbig ansökan som du skickar till Riksgälden utan de tar kontakt med dig istället och då kommer ni överens om var ersättningen ska sättas in, förslagsvis på ett sparkonto på en annan bank. Det tar högst 20 dagar tills du har fått dina pengar från och med den dag insättningsgarantin började gälla.