Månadsspara

Skrivet av jontz -

Här på sparkonto.nu hittar du en mängd sparkonton som du kan månadsspara pengar på, pengar som du kan ha nytta av i framtiden. Det är emellertid inte alla sparkonton som du kan månadsspara pengar på, i alla fall inte på sparkonton som har en fast sparränta. De flesta fasträntekonton bygger på att du sätter in en större klumpsumma som du inte får röra under ett visst antal år och under denna period får du inte heller sätta in några pengar. I gengäld får du en riktigt hög sparränta.

Om du inte har någon större summa pengar som du kan sätta in på ett fasträntekonto kan det vara en bra idé att börja månadsspara på ett konto som också ger dig en bra sparränta, och när du har sparat ihop tillräckligt mycket pengar kan du föra över dessa sparpengar till ett fasträntekonto som ger dig en ännu högre sparränta.

Månadssparkonton

Det flesta sparkonton som du kan månadsspara på brukar ha följande saker gemensamt:

  • Rörlig sparränta. Till skillnad från sparkonton där du låser en viss summa pengar i ett visst antal år har månadssparkonton oftast en rörlig ränta. Denna ränta brukar förvisso vara lägre än den fasta sparräntan men om marknadsräntorna går upp gör den rörliga sparräntan det också.
  • Fria uttag. Normalt får man ta ut pengar från månadssparkontot utan straffas med lägre räntor. På vissa månadssparkonton måste du säga till att du vill ta ut pengar några dagar i förväg och ibland får man även betala en avgift för det. Det brukar vara så att sparkonton som kräver en uttagsavgift och/eller kräver att man säger till i förväg ger dig en högre sparränta, men inte alltid.
  • Fria insättningsbelopp. Du får normalt sätta in hur lite eller hur mycket du vill i månaden, men ibland finns det en övre gräns för hur mycket du sammanlagt får ha på ditt månadssparkonto.

Månadsspara med hög sparränta

Om du vill få en så hög sparränta som möjligt när du månadssparar bör du spara på ett sparkonto som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Där kan du få en månadssparränta som kan vara 1 – 2 procentenheter högre än vad de månadssparkonton som omfattas av insättningsgarantin brukar ha. Om du är den riktigt trygga typen som vill månadsspara på ett sparkonto som omfattas av garantin hittar du även sådana sparkonton här på sparkonto.nu. En del av dessa sparkonton har faktiskt också en riktigt bra sparränta.