Fastränteplacering

Skrivet av jontz -

I stort sett alla banker och kreditbolag erbjuder fastränteplaceringar till sina kunder. En fastränteplacering innebär att du placerar dina pengar på ett sparkonto som ger en fast sparränta. Dessa sparkonton brukar även kallas för fasträntekonton och de ger en högre sparränta än vad deras andra sparkonton gör. Däremot är det inte så säkert att en viss banks fasträntekonto nödvändigtvis ger dig en högre sparränta än vad en annan bank ger dig på ett sparkonto som har en rörlig sparränta. Det här kan du själv se på vår lista över sparkonton men där ser du också att du får den allra högsta räntan om du gör en fastränteplacering på en av bankerna högt upp på listan.

Ju längre bindningstid desto högre ränta

Om du vill göra en fastränteplacering måste du binda pengarna på konton under en viss tid. Den kortaste bindningstiden hos vissa banker är på bara 3 månader och den högsta kan vara på 3 – 10 år. Om du till exempel väljer ett sparkonto som har en bindningstid på 3 år får du inte röra pengarna alls under 3 år. När avtalet löpt ut kan du antingen placera om pengarna eller teckna ett nytt avtal med en ny bindningstid.

Om du måste ta ut pengar

De flesta bankerna ger sina kunder möjlighet att plocka ut pengar från fasträntekontot om det verkligen kniper, men då får man antingen betala en rätt så saftig avgift för det eller så sänks sparräntan rejält. Det är rätt så självklart egentligen eftersom banken använder kundens sparpengar för utlåning och placeringar så att kunden kan få en fin sparränta och banken en bra vinst, men om kunden plockar ut pengar i förtid minskar ju avkastningen och det gör att kunden får en lägre sparränta.

Kräver en lite större insättning

Många (men inte alla) banker kräver att man sätter in minst 10 000 kr eller mer när man öppnar ett fasträntekonto. Så om du inte har någon sådan stor summa pengar bör du först spara på ett sparkonto som har en rörlig sparränta eftersom de sällan kräver något minimibelopp och om de gör det handlar det oftast bara om någon hundralapp eller tusen kronor. När du väl har kommit upp till fastränteplaceringens minimibelopp är det bara att öppna kontot, välja avtalstid och sätta in pengar på det.

Sparkonto.nu:s tips är att du binder pengarna på kontot i minst 1 år och högst 3 – 5 år. Om du väljer en kortare bindningstid än så blir räntan inte så hög och om du binder pengarna i hela 10 år har du ingen aning om du har gjort ett bra val eller inte eftersom räntan i Sverige kan förändras rejält på så många år.