Spara till barn

Skrivet av jontz -

Om ni vill ge ert barn en bra start i vuxenlivet kan det vara vettigt att börja spara till barnet i god tid, men det är aldrig för sent att börja spara till barn och inget belopp är för litet. De bästa alternativen för er som vill börja spara pengar till ert eller era barn är att spara på ett sparkonto, i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto. Nu ska vi på sparkonto.nu titta närmare på dessa sparformer och se vilka för- och nackdelar de har.

Spara till barn på ett sparkonto

Det är mycket tryggt att spara till barn på ett sparkonto. Här är det inga aktiekurser som åker berg-och-dalbana och ni vet i förväg hur mycket barnet kommer att tjäna i sparränta, i alla fall om ni sparar på ett fasträntekonto. Om ni vill spara till ert barn på ett sparkonto rekommenderar vi på sparkonto.nu att ni börjar spara på ett månadssparkonto och när ni har kommit upp till en viss summa pengar placerar ni dem på ett fasträntekonto som inte tillåter några uttag, då får barnet en riktigt hög sparränta.

Sparkonto i barnets namn eller inte?

Ni kan antingen öppna ett sparkonto i barnets namn som barnet får full tillgång till när barnet fyllt 18 år. Nackdelen med det här är att barnet kanske inte är moget att hantera en massa pengar redan då och då finns det risk för att pengarna slösas bort på nöjen och resor, något som ni säkert inte tänkt er. Ni kan annars spara på ett eget sparkonto och ge bort pengarna när det är dags, men då kan det vara bra att skriva ett testamente så att barnet inte går miste om ”sina” pengar om den förälder som står för kontot skulle avlida.

Spara i en kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring är ett mycket bra alternativ för er som vill spara pengar till era barn. Då kan den ena föräldern spara i eget namn men kan ha barnet som förmånstagare, det vill säga barnet har rätt till pengarna om föräldern skulle avlida. Två andra fördelar med kapitalförsäkring är att ni kan portionera ut pengarna till barnet när ni tycker att tiden är mogen och att barnet inte behöver skatta på pengarna när de delas ut. Skatten betalas årligen under spartiden och är bara på 0,627 % (2014).

Alla pengar som ni sparar undan placeras i värdepapper och gör sparandet inte fullt lika tryggt som sparande på ett sparkonto gör, men eftersom det handlar om ett långsiktigt sparande brukar man ändå tjäna fina pengar på att spara i en kapitalförsäkring.

Spara på ett investeringssparkonto

Att spara till barn på ett investeringssparkonto är ett utmärkt alternativ för er som vill spara till barnen både på ett sparkonto och i värdepapper. På ett investeringssparkonto kan ni nämligen göra båda delarna. Fördelen med det är att ni sprider riskerna något och att investeringssparkontot endast beskattas med 0.627 % för alla medel som finns på kontot. Ni betalar alltså inte någon kapitalvinstskatt, varken under spartiden eller när pengarna plockas ut. Den enda nackdelen med investeringssparkontot är att du inte kan ha barnet som förmånstagare.