Investeringssparkonto

Skrivet av jontz -

Om du vill spara i värdepapper är det inte så dumt att öppna ett investeringssparkonto (ISK). På ett investeringssparkonto kan du både placera pengar i aktier och spara pengar precis som på ett vanligt sparkonto, vilket såklart är mycket smidigt. Dessvärre är sparräntan på investeringssparkontot inte speciellt hög, eller den är snarare urusel. Där får du sällan en högre ränta än vad ett vanligt lönekonto kan ge dig, ofta är den till och med på 0 %. Vi på sparkonto.nu anser därför att du bara ska använda investeringssparkontot för att köpa och sälja värdepapper.

Förenklar handel med värdepapper

Investeringssparkontot introducerades 2011 och syftet var att underlätta penningplaceringar och sparande för oss småsparare. Det är ju så att när man handlar med fonder och aktier måste man ha koll på varenda försäljning eftersom man måste redovisa alla sina vinster, men det här behöver du inte göra om du har ett investeringssparkonto. Dessutom är det enkelt att köpa aktier via kontot. Det är det här som är själva poängen med investeringssparkontot.

Fördelar med ISK

  • Ingen vinstskatt. Du behöver inte ha koll på dina vinster och försäljningar eftersom du inte behöver betala den sedvanliga vinstskatten på 30 % på utdelningar. Istället betalar du endast en schablonskatt på 0,627 % på hela ditt innehav. Det här brukar vara lönsamt för de flesta av oss. Du kan läsa mer om varför det är så längre ner på den här sidan.
  • Ingen krånglig deklaration. Eftersom du inte behöver redovisa dina vinster slipper du gå igenom varenda liten försäljningspost när du ska deklarera.
  • Trygga placeringar. Dina likvida medel skyddas av insättningsgarantin och dina värdepapper av investerarskyddet när du har ett investeringssparkonto. Du får alltså ut maximalt 100 000 Euro för dina förlorade sparpengar om banken skulle försättas i konkurs, och 250 000 kr i ersättning för dina värdepapper om banken inte hållit isär dina och sina egna tillgångar som de är skyldiga att göra. Om banken har skött sig förlorar du inte ett enda öre när det gäller dina värdepapper vid eventuell konkurs.

Är investeringssparkontot lönsamt för dig?

Det är inte helt lätt att veta om det lönar sig att placera pengar på ett investeringssparkonto eller inte. Lite förenklat kan man säga att det lönar sig att placera pengar via investeringssparkonton om man får en bra avkastning och tvärtom om du får en låg avkastning.

  • Dåligt vid förlust eller liten vinst. Det är ju så att du alltid måste skatta en schablonskatt på hela ditt innehav, vare sig du går på plus eller minus, men så är det inte när du handlar aktier och andra värdepapper på annat håll, då behöver du bara skatta när du gör vinst. Men å andra sidan går man ju ofta på plus för annars skulle man ju knappast placera pengar i aktier och andra värdepapper, eller hur?
  • Bra vid hyfsad avkastning. Anta att du har ett aktieinnehav som är värt 100 000 kr och 10 000 kr av det här är ren vinst. Då hade du fått skatta 3000 kr på din utdelning på 10 000 kr om du inte köpt aktierna via ett investeringsparkonto. Om du istället köper aktier via ditt investeringssparkonto får du bara skatta 627 kr (0,627 % av 100 000 kr). I det här fallet tjänar du alltså 2 373 kr på att använda dig av ett investeringssparkonto eftersom avkastningen är god.