Skrivet av jontz -
Många är vi som spänt väntat på årets skatteåterbäring och i mars påbörjades utskicken som talade om huruvida svenskarna får tillbaka på skatten, blir skyldiga pengar eller om det gått helt jämt ut. Får man tillbaka pengar på skatten kanske man planerar att använda dem för att sätta lite extra guldkant på vardagen, dock kan även skatteåterbäringen vara ett perfekt tillfälle att komma igång med sitt sparande.
I detta blogginlägg ska vi titta närmare på hur skatteåterbäringen kan vara startskottet till ett långsiktigt sparande. Vi ska även gå igenom viktiga datum som är du bör hålla koll på under 2017 när det gäller din skatteåterbäring så att du ska slippa åka på kostsamma förseningsavgifter.
Skatteåterbäring – perfekt för sparande
Om du får tillbaka pengar på skatten är detta pengar som du egentligen inte räknat med. Att sätta in dessa pengar på ett sparkonto med en hög avkastning kan vara ett mycket bra alternativ till sparande. På så sätt får du de pengar du fått ”gratis” att växa ytterligare och i framtiden kan du ha ett stort kapital som kan underlätta både inför större köp eller vid oförutsedda kostnader.
När det gäller fasträntekonton med höga avkastningar kan du i många fall behöva sätta in minst 10 000 kr. Om du inte får så mycket pengar tillbaka, utan kanske bara 4 000–5 000 kr kan detta ändå hjälpa dig på vägen. Tar du 5 000 kr av ditt egna sparade kapital, eller av din kommande lön om du inte har några sparade pengar, och din skatteåterbäring har du kommit upp i 10 000 kr och därmed kan du sätta igång med ett riktigt lönsamt sparande. Ofta är denna sparform att föredra med tanke på att den svenska reporäntan är så pass låg i dagsläget. Avkastningen på vanliga sparkonton är därmed mycket liten.
Viktiga datum för skatteåterbäringen 2017
- Första veckan i april. Då tog nämligen över en miljon svenskar som anmält ditt bankkonto i början av mars och som skickat in sin deklaration i slutet av mars emot sitt skattebesked via en digital brevlåda (vilket är ett helt nytt tillvägagångssätt för Skatteverket). Har du inte behövt ändra eller komplettera de registrerade uppgifterna hos Skatteverket kommer du få din skatteåterbäring innan påsk.
- 7 – 9 juni. Om du lämnat in din deklaration via telefon, Skatteverkets e-tjänst eller app innan den 2 maj kommer din skatteåterbäring komma mellan den 7–9 juni. Den 2 maj är även den sista dagen för inlämning av deklarationen så vill du undvika straffavgifter bör du komma ihåg detta datum extra noggrant.
- Första veckan i augusti eller september. Har du skickat in din deklaration via post (det vill säga på papper) eller om du missat att anmäla ditt bankkonto hos Skatteverket innan den 2 maj kommer din skatteåterbäring komma i början av augusti eller september.
Undvik straffavgifter – deklarera i tid
Det är viktigt att komma ihåg att skicka in sin deklaration i tid annars riskerar du att åka på höga förseningsavgifter. Glömmer du att skicka in deklarationen innan den 2 maj kan du bli tvungen att betala hela 1 250 kr. Om du glömmer att lämna in den i ytterligare 3 månader efter det ursprungliga inlämningsdatumet blir du tvungen att betala ytterligare 1 250 kr och skulle det gå mer än 5 månader läggs ännu en straffavgift på 1 250 kr till din räkning.
Med andra ord kan du bli tvungen att betala hela 3 750 kr om du inte ser till att lämna in din deklaration i tid. Har du lätt för att glömma datum är ett smart tips att lägga in en påminnelse i din mobil eller i din kalender.