Flytta ditt privata pensionssparande

Skrivet av jontz -

Om du inte redan har flyttat ditt pensionssparande är det hög tid att göra det nu. Förmodligen har du redan gjort det under året eftersom avdragsrätten för privat pensionssparande föll från 12 000 kr till 1800 kr, vilket innebär att du drabbas av dubbel beskattning för allt du sparar utöver det. Vid nyår förväntas avdragsrätten för IPS att försvinna helt och detta har du förmodligen redan fått reda på av din bank eller var du nu sparar någonstans.

Var ska man nu spara någonstans?

Svaret på ovanstående fråga är att du ska pensionsspara på ett investeringssparkonto (ISK). Ja, det är det absolut smidigaste sättet att förvalta sina pensionspengar. Via ISK kan du placera dina pengar i hyfsat stabila fonder som med all sannolikhet kommer att växa och inte drabbas av några förluster.

Den största fördelen med ISK är att du bara behöver betala en riktigt låg schablonskatt årligen istället för att behöva betala vinstskatt när du går i pension. När du gör det är dina pengar redan skattade och klara.

En annan stor fördel med ISK är att det är ett mycket flexibelt konto. Du bestämmer själv när du ska sälja dina fonder och du behöver inte sälja av alla på en gång. Du behöver alltså inte vänta tills du är 60 och du kan ta ut olika summor olika år.

Efter nyår kanske du kan ta ut dina pengar från ditt IPS

Ett annat förslag som också kanske går igenom efter årsskiftet är att man ska kunna ta ut de sparpengar man har på sitt IPS utan att gå via skatteverket, såvida du inte har sparat ihop mer än 44 300 kr. Denna summa kommer att motsvara ett prisbasbelopp år 2016. Om du vill ta ut mer än så måste du ansöka om det via skatteverket och då måste du ha riktigt goda skäl för att få ut dina pengar.