Kan man spara pengar med ett kreditkort?

Skrivet av jontz -

Att spara pengar med hjälp av ett kreditkort är faktiskt ett väldigt bra alternativ för sparande, trots att kreditkorten generellt har fått ett lite sämre rykte genom åren. Att handla med pengar du inte har kan låta skrämmande för många. Men är du i behov av att spara några extra slantar varje månad kan det faktiskt vara väldigt gynnsamt för dig att använda dig av kortets alla fördelar.

Sparkonto.nu ska nu tala om vad som gäller för dig som är intresserad av ett kreditkort för att minska på dina månadskostnader och ta del av alla de förmåner ett kreditkort för med sig.

Hur funkar ett kreditkort?

Det allra första kreditkortet, som då hette Diners Club, introducerades så tidigt som år 1950 och gav kunder den nya möjligheten att handla i många olika butiker. Med åren har användandet av kreditkort blivit mycket vanligt.

Själva kortet fungerar som så att banken vars kreditkort du använder beviljar dig ett visst belopp (vilket kallas kredit) på ditt kreditkort som du får använda till konsumtion varje månad. Kortets bestämda summa kan inte överstigas. När du sedan handlar varor och tjänster mottar du en räkning i slutet av månaden på alla dina inköp. Därefter kan du välja att delbetala fakturan under en längre tid med en tillkommande ränta eller att betala en klumpsumma direkt utan räntekostnad. Det senare är alltså det allra bästa alternativet för dig som är ute efter att spara pengar.

Kostnaden för ett kreditkort varierar, vissa kan vara hela gratis medan andra kan ta ut en ganska hög årsavgift.

Höga räntekostnader har gett ett sämre rykte

Anledningen till att kreditkorten i många fall har setts som något negativt är på grund av att kostnaderna kan bli höga om kunden inte är noggrann med sin betalning. Då tillkommer räntekostnaden, som ofta är hög, samt andra avgifter för administration och avin.

Men skulle du som kreditkortskund vara noggrann med återbetalningen och ha den disciplin som krävs för att inte överstiga din kredit, finns det faktiskt många fördelar med kortet. Dels har du bättre koll på hur mycket du spenderar varje månad, vilket kan hjälpa dig lägga upp en budget och därefter utesluta onödiga kostnader för att spara ytterliggare, och dels får du ta del av många trevliga erbjudanden och rabatter som kreditkort ofta för med sig.

Rabatter och erbjudanden som kommer med ett kreditkort

Eftersom konkurrensen mellan alla olika kreditkortsbolag är hög för att vinna kunder kan de erbjuda förmånliga villkor och olika rabattsystem, som till exempel gratis reseförsäkringar och liknande. Det skiljer sig såklart mellan alla företag men gör du lite research kan du hitta många olika rabatter som gynnar dig. Det kan handla om till exempel erbjudanden på:

  • Olika typer av försäkringar, som till exempel reseförsäkring.
  • Rabatt på bensin och resor.
  • Erbjudanden på restauranter, mat och kläder.

Dessutom kan vissa kort hjälpa till med till exempel ditt pensionssparande på det sätt att du själv väljer en viss procent du vill spara varje månad som sedan läggs sedan på din faktura och flyttas därefter till en sparfond. Det tycker vi på Sparkonto.nu är ett smart sätt att spara inför framtiden.

Med andra ord kan du alltså tjäna på att använda ett kreditkort. Det beror helt på hur disciplinerad du är när det gäller att ta hand om din ekonomi och inte överskrida din kreditgräns. På alltomkreditkort.se kan du hitta ytterligare information om kreditkort och jämföra olika korttyper för att hitta de villkor och förmåner som passar dig bäst.