Lönsammare än någonsin med ISK

Skrivet av jontz -

Sedan årsskiftet har schablonskatten för investeringssparkonton (ISK) hamnat på en rekordlåg nivå, något som kommer att gälla för hela 2015. Statslåneräntan sänktes nämligen från 2,09 % till 0.9 % och eftersom du bara skattar 30 % av inlåningsräntan har schablonskatten alltså hamnat på 0,27 % medan den förra året var på 0,45 %.  Det här är såklart helt perfekt för dig som valt ett investeringssparkonto för dina värdepappersplaceringar.

Så mycket tjänar du på den rekordlåga ISK-skatten

Om du läser vår artikel om ISK så ser du att du inte behöver göra någon större vinst för att tjäna på ISK eftersom schablonskatten är så låg. Förvisso är det så att du förlorar på att göra värdepappersinvesteringar på ett investeringssparkonto om du går back, hamnar på noll eller bara gör en marginell vinst, men själva tanken med placeringar i aktier, fonder och andra värdepapper är att du ska tjäna en rejäl hacka för om du inte räknar med det är det ju bättre att placera pengarna på ett fasträntekonto istället.

Anta att du sätter in 50 000 kr på ditt investeringssparkonto i år och får en vinst på 15 000 kr. Då blir ditt beskattningsbara underlag 65 000 kr som du ska skatta 0,27 % på vilket blir 175,50 kr i skatt! Det är ju ingenting. Om du skulle placerat pengarna i värdepapper utan att ha ett investeringssparkonto skulle du få betala 4500 kr i skatt, det vill säga 30 % av vinsten. Det är stor skillnad. Om du inte skulle göra någon vinst på dina placerade 50 000 kr blir du inte heller speciellt högt beskattad om du har ett ISK, då beskattas du bara på 50 000 kr vilket blir 135 kr.

Om du vill öppna ett investeringssparkonto kan du med fördel vända dig till en av de banker du hittar här på sparkonto.nu, till exempel till Ikano Bank eller Avanza Bank.