När sparandet inte räcker – kan man låna billigt?

Skrivet av bazoom -

Att man ska göra sitt bästa för att spara en slant varje månad är självklart, många experter rekommenderar att man lägger undan 20% av lönen på ett sparkonto. Självklart är inte det möjligt för alla, än mindre i dessa tider. Det viktigaste är att man gör så gott man kan, många bäckar små.

Sedan finns det stora utgifter i livet som det är svårt att spara till, som t ex bil eller bostad. Här måste så gott som alla ta ett lån. Kanske får du en större oväntad utgift en månad när kontot redan börja gapa tomt. Är det en bra idé att ta ett lån då? Kan man hitta lån som är billiga? Allt fler lånar men nyckeln är att låna rätt.

Hitta lån till bra pris

Det första steget är att hitta lån till bra pris. På så sätt sparar du pengar på lång sikt och har råd att betala tillbaka varje månad. En bra början är att använda en lånekalkylator för att få en uppfattning om hur mycket du kan räkna med att betala tillbaka. Det finns också webbplatser som Enklare.se som jämför olika lån åt dig så att du alltid kan hitta det bästa erbjudandet.

Kom ihåg att ta hänsyn till den totala kostnaden för lånet, inte bara till de månatliga återbetalningarna. I den totala kostnaden ingår eventuella avgifter och kostnader samt ränta. Det är också viktigt att tänka på hur länge du behöver betala tillbaka lånet. En längre återbetalningstid innebär lägre månadsavgifter, men du får betala mer i ränta totalt sett.

Överväg dina alternativ

När du har hittat ett lån som ser ut att vara en bra affär är det dags att överväga dina alternativ. Det finns två huvudtyper av lån: lån med och utan säkerhet. Ett lån med säkerhet innebär att långivaren använder en tillgång, till exempel ditt hem, som säkerhet för lånet. Detta innebär att de kan återta tillgången om du inte gör återbetalningarna. Lån utan säkerhet begär inte någon typ av pant, så de tenderar att vara dyrare.

Det är också viktigt att tänka på räntan. Räntan är den procentandel av lånet som du måste betala tillbaka utöver det ursprungliga beloppet. Ju lägre ränta, desto bättre.

Det finns många andra saker att tänka på när du ska hitta lån, till exempel avgifter och kostnader, återbetalningstid och återbetalningssätt. Men om du finner ett bra erbjudande och känner dig bekväm med återbetalningarna kan ett lån vara ett utmärkt sätt att finansiera ett stort inköp eller en oväntad utgift. Låna bara så mycket som du behöver, en del kan du förhoppningsvis täcka upp med sparpengar.

Så om du befinner dig i en situation där du behöver låna pengar ska du inte få panik! Ta bara god tid på dig för att hitta det bästa möjliga erbjudandet. Att jämföra lån tar bara några minuter, och det garanterar att du kan hitta lån som är så billiga som möjligt.