Olika räntor

Skrivet av jontz -

När du ska spara pengar eller låna pengar har du säkerhet hört talas om en massa olika slags räntor: effektiv ränta, årsränta, sparränta, sammansatt ränta och så vidare. Det här kan vara lite förvirrande och det är inte alla som riktigt har koll på vad det olika räntorna innebär, men det har vi på sparkonto.nu såklart och denna kunskap ska vi nu förmedla till er.

Ränteguiden

  • Sparränta. Sparräntan visar hur mycket du får i sparränta när du sparar på ett sparkonto utan hänsyn till eventuella avgifter. De flesta sparkonton har tack och lov inga avgifter så den sparränta du ser brukar tydligt visa hur stor avkastning du får. Sparräntan visar hur hög ränta du får på ditt sparkonto under ett år.
  • Årsränta. Både i låne- och sparsammanhang inkluderar årsräntan endast själva räntan, inte några avgifter.
  • Effektiv ränta. Den effektiva räntan visar hur mycket du får i sparränta efter eventuella avgifter under ett år, därför kallas den ibland för effektiv årsränta. När det handlar om lån inkluderar den själva räntan för lånet plus eventuella avgifter som administrationsavgift/uppläggningsavgift, ansökningsavgifter och avi-avgifter. Om ett lån har avgifter blir den effektiva räntan högre än årsräntan och för sparkonton blir den lägre.
  • Räntesats. Räntesatsen är samma sak som årsränta om den visar hur hög räntan för ett år, men om den baseras på en månad eller ett kvartal är det samma sak som månadsränta eller kvartalsränta.
  • Nominell ränta. Nominell ränta är den räntesats som står angivet i ditt avtal, vilket normalt är samma sak som din årsränta.
  • Realränta. Realräntan är den ränta du får efter att man har tagit hänsyn till inflationen, det går därför inte att veta vilken realränta man har fått förrän efteråt. Oftast har vi inflation i det här landet vilket innebär att din faktiska sparränta blir lite lägre än den effektiva räntan och att din låneränta blir lägre än lånets effektiva ränta. Bra får lån, lite sämre för sparande alltså.
  • Styrränta. Vad styrränta är för något kan du läsa mer ingående om i vår artikel om styrränta/reporänta.