Pension utomlands kan spara dig pengar

Skrivet av jontz -

En hel del svenskar lämnar Sverige årligen för ett liv utomlands. Dels för arbete eller studier, främst bland de yngre generationerna, men också efter sin pensionering. År 2013 bodde över 100 000 svenska pensionärer utomlands. Många olika skäl lockar Sveriges invånare att flytta utomlands just efter sin pension, sol och värme är några anledningar men också för att skatta mindre och därför spara mer. Kanske väljer man att använda de pengarna för att sätta guldkant på sin pension, spara dem till sin familj eller investera dem i aktier eller fonder.

Närmar du dig pension och är intresserad av att flytta till varmare breddgrader och spara några extra tusenlappar varje månad? Då ska vi på Sparkono.nu berätta lite mer ingående om vad som gäller.

Planera och förbered noggrant

Funderar du på att lämna Sverige när du blir pensionär är det viktigt att du är medveten om vad som gäller när det kommer till din pension. Här är några punkter du bör kolla upp, gärna tillsammans med en rådgivare:

  • Hur stor blir den totala pensionsinkomsten?
  • Hur kommer pensionen beskattas i Sverige?
  • Skiljer sig beskattningen i det andra landet?
  • Hur ser skatteavtalen ut mellan de olika länderna?
  • Hur bör pensionsinkomsterna fördelas över tiden?

Hur ser beskattningen ut?

Det är viktigt att du är medveten om hur din skatt påverkas beroende på vart du väljer att pensionera dig, det nya landets skattesats, och dels på det avtal som bestämmer hur Sverige och det nya bosättningslandet ska dela på de skatteintäkter de gör ifrån dina inkomster, så att du inte skattar dubbelt.

Vanligast är det att det land du för nuvarande är bosatt i tar ut skatten, annars tar Sverige ta ut en viss procent ifrån inkomsten. Denna skattesats ligger för nuvarande på omkring 20 %, vilket är mycket lågt jämfört med den vanliga pensionsskatten i Sverige som ligger på omkring 30%, så oavsett sparar du pengar. Dock är kraven för att ha rätt till denna skatteprocent hårda. Skatteverket kräver att du inte längre har någon anknytning till Sverige överhuvud taget, med andra ord ska du ha sålt din svenska bostad, köpt en ny bostad i ditt nya land och tagit din familj eller din partner med dig.

Portugal – populärt skatteparadis

En relativt ny portugisisk lag kan helt befria utländska tjänstepensioner ifrån beskattning i upp till tio år, vilket gör Portugal till ett av de allra populäraste länderna för pensionärer om man vill spara pengar och söker ett varmare klimat. Dock finns några krav som måste uppfyllas:

  • Du måste vara bosatt i Portugal, utan koppling till Sverige.
  • Du får inte ha varit bosatt i Portugal under de senaste fem åren.
  • Din skattskyldighet måste vara begränsad.

Andra länder som har låg tjänstepensionsskatt och dubbelbeskattningsavtal med Sverige är Frankrike, Thailand och Cypern. Dessa är därför också populära länder för pensionering för de som vill spara lite extra pengar varje månad.