Res i Europa med en budget

Skrivet av jontz -

I sommartider längtar vi alla efter en skön semester. Kanske vill man spara så mycket pengar som möjligt, men har ändå en längtan efter en semester som inte tär allt för mycket på plånboken.

Här listar vi därför några tips för dig som vill resa iväg i sommar men ändå hålla dig inom en rimlig budget!

Pussla ihop en egen resa eller ta tåget

Under sommaren är det ofta högsäsong för resor. Dock kan man komma undan billigare om man hittar billiga flygstolar och sedan bokar hotell separat. Det finns många bra sidor när det gäller att jämföra flyg och hotell som kan hjälpa dig hitta guldkorn.

Ett tips är också att leta efter billiga tåg- eller bussresor. Visst kan du förlora några extra timmar och behöva planera lite extra, men det är ofta ett billigare alternativ. Att hitta en nattbuss eller ett nattåg är optimalt eftersom du då också slipper betala för boende över natten plus att du färdas närmare din destination utan att ens tänka på det. Många kollektiva alternativ är nu för tiden bekväma och erbjuder dessutom ofta ett fritt wi-fi.

Utforska Östeuropa

Att städer som Rom, Paris och Barcelona är populära resmål, särskilt under sommaren, är inte någon nyhet. Detta resulterar i att priserna generellt sett är högre, särskilt när det handlar om restaurangbesök och boende.

Vill du komma billigt undan är Östeuropa ett utmärkt alternativ för en kortare semester. Städer som Budapest, Prag och Sarajevo erbjuder inte bara lägre priser, utan också en intressant kultur, historia och arkitektur. Eftersom invånarna inte heller är lika ”trötta” på turister, som i de större europeiska städerna, gör att bemötandet känns mer välkomnande och genuint.

Bo billigare

Det som oftast äter pengarna på resan är boendet. Att resa ensam kan alltså bli en dyr historia, så varför inte fråga någon nära vän eller familjemedlem om de vill följa med på resan? Om du delar boende med någon kan du spara massor av pengar (och sällskap är ju alltid trevligt).

Väljer du att resa på egen hand och vill spara pengar ska du se sig omkring efter vandrarhem. Dessa kan vara riktigt trevliga och hur mycket tid ska du egentligen spendera på rummet när du är semester? Det finns också billiga alternativ där man kan dela rum med andra som är på resande fot. Kanske kan du hitta vänner för livet!

Lokal mat

Även mat är en kostnad som kan bära iväg ordentligt. Ett tips att handla på de lokala affärerna eller marknaderna i ditt område. Råvaror som bröd, frukt och grönsaker är ofta väldigt billiga och kan spara dig massvis med pengar. Dessutom bidrar du på detta sätt till stadens lokala ekonomi.

Skulle du vilja äta ute och uppleva matkulturen är lunchen den måltid du bör satsa på. Detta är ofta dagens primära mål i många länder och därför brukar många restauranger ha bra erbjudanden vid lunchtid.