Snart börjar de nya pensionsparreglerna gälla

Skrivet av jontz -

Från och med 1 januari 2016 försvinner avdraget för individuellt pensionssparande precis som planerat. Redan 2015 minskade avdragsrätten för IPS från 12000 kr till 1800 kr, vilket gjorde att många redan då lämnade sitt vanliga privata pensionssparande eftersom man annars skulle drabbas av dubbelbeskattning om man sparade mer än 1800 kr/år som de flesta gör. Då får man både betala skatt idag och den dag man tar ut pengarna och det är inget som någon vill drabbas av. Naturligtvis har bankerna tagit det här till sig och erbjuder istället andra sparformer åt sina pensionssparkunder.

ISK – det bästa valet för ditt nya pensionssparande

De allra flesta banker rekommenderar att kunder som vill spara till pensionen gör det på ett investeringssparkonto (ISK). Där kan du enkelt placera dina pensionspengar i fonder inför framtiden och banken ser till att flytten till ditt nya pensionssparande blir så smidig som möjligt.

Det finns flera fördelar med att pensionsspara på ISK:

  1. Du betalar en extremt låg schablonskatt för ditt innehav årligen. 2016 är den enbart på 0,42 % vilket innebär att du endast skattar 4 kr och 20 öre per sparad tusenlapp och det är ju ingenting. Om du har ett innehav på 100 000 kr år 2016 betalar du bara 420 kr i skatt!
  2. Du behöver inte betala någon skatt när du tar ut pengarna.
  3. Du får ta ut dina pengar precis när du vill, du behöver inte vänta tills du är i en viss ålder. Men rör ändå inte dina pensionspengar innan du har gått i pension för då förstör du din pension.

Hur blir det med pengarna jag redan har sparat på ISP?

De pensionspengar du har på ditt IPS kan sitta kvar där de är, men om du har sparat ihop mindre än 1 prisbasbelopp får du ta ut pengarna därifrån utan att ansöka om det hos skatteverket fr.o.m. 1 januari 2016. Antingen kan du använda dem eller föra över de till ett ISK vilket vi rekommenderar att du gör.