Spara i fonder eller på sparkonto?

Skrivet av jontz -

Spara i fonder eller på sparkonto?

Det här med om man ska spara i fonder eller på ett sparkonto är en ständigt återkommande fråga. Man brukar ofta säga att sparande på sparkonton är ett bra alternativ om man vill spara ihop till en buffert eller spara på kort eller medellång sikt medan sparande i fonder är bäst på lång sikt. Men naturligtvis är det här bara en tumregel eftersom det naturligtvis beror på hur börserna utvecklas och hur inlåningsräntan (sparräntan) ser ut.

Många påstår att fonder ger en klart bättre avkastning i längden än vad en ränteplacering på ett sparkonto gör och visst är det ofta så, framförallt nu när inlåningsräntorna är så låga på sparkonton som skyddas av den statliga insättningsgarantin. Men istället för att bara spekulera runt det här tänkte sparkonto.nu titta på hur börsutvecklingen och den genomsnittliga avkastningen för fonderna egentligen har sett ut under de senaste åren.

Börs- och fondutvecklingen i Sverige och USA

Under de senaste 25 åren har börskursen i Sverige ökat med ca 700 % och i USA en bit under 700 % och det ser ju ganska bra ut, men det innebär såklart inte att alla som började spara i aktiefonder 1990 har fått en avkastning på 700 %. En del kan ha tjänat betydligt mer och andra betydligt mindre.

Sverigefonder bra, USA- och Globalfonder inget vidare

Om man t ex tittar på fondutvecklingen 1998 – 2012 gav Sverigefonderna en genomsnittlig avkastning på 7,3 % medan USA-fonderna hade en genomsnittlig avkastning på 2 % och globalfonderna 2,7 %. Det här innebär att du hade fått en mycket bättre avkastning om du hade sparat på säkra fasträntekonton istället för i USA- eller globalfonder men hade tjänat ännu mer om du placerat dina pengar i Sverigefonder. En genomsnittlig aktiefond gav en avkastning på 4,6 % under dessa år.

Slutsatsen är att det över lag är bättre att placera pengar i aktier på lång sikt men om du placerar dina pengar i ”fel” fonder hade du såklart tjänat mer på att göra en fastränteplacering på ett sparkonto. Problemet är att det inte i förväg går att säga vilka fonder som är ”fel” fonder.