Spara pengar eller ta ett lån för att investera, vad ger bäst avkastning?

Skrivet av gabriel -

Det är knappast någon nyhet att det är svårt att bli rik på att spara pengar. Om du lyssnar på berättelsen om vägen till rikedomar så handlar det sällan om att ha lagt 5 kronor i sparbössan varje fredag. Det är mycket vanligare med berättelser om investeringar i aktier, fastigheter eller utveckling av företag som källa till miljonerna.

Ska du spara pengar eller ta ett lån för att investera? Detta är en fråga som tål att diskuteras om du inte har så stora summor att röra dig med. Visst finns det de som med några hundralappar per månad har lyckats bygga aktieportföljer men det kan ju ta ett årtionde eller mer innan detta ger önskade resultat.

Det går att välja ett investeringssparkonto för att få bättre avkastning men det går också att låna en lite större summa för att till exempel köpa aktier och få snabbare vinst av affären.

Risker med att låna pengar för att investera

Ett lån kan göra det smidigare att komma igång med investeringar. Om du ofta köper på kredit eller lånar mindre summor så kanske du tycker att detta är enkelt och säkert. Men då kanske du också behöver ett lån utan UC med många förfrågningar om kredit registrerade. När det syns att du ofta tar lån eller handlar på kredit så sänker det ju din kreditvärdighet.

Då kan det lätt leda till negativ effekt med ytterligare ett lån även om tanken med detta är att du ska göra en snabb affär med en smart investering. Faktum är att du ju kan låna pengar för att till exempel spara i aktier. Fast då bör du låna en större summa om du inte vill betala extra avgift till banken eller aktiemäklaren.

Riskerna med att låna för att investera är framförallt:

  • Om din investering misslyckas kan det leda till ekonomisk kris för dig.
  • Du kanske inte kan få ett lån utan säkerhet som ger den summa du behöver för en kraftfull investering.
  • I och med att det går snabbt att ta privatlån kanske du fattar ett förhastat beslut.
  • Du kan sänka din kreditvärdighet om du har många förfrågningar om krediter registrerade hos Upplysningscentralen vilket syns med kreditupplysning från UC. Då kan det bli svårt att få bolån av en bank.

Spara pengar för att investera

Att spara pengar innebär för det mesta att du får vänta lite längre med att få ihop summor som faktiskt kan ge god avkastning. Det som kan vara fördelaktigt med sparandet är att det inte innebär någon extra kostnad i form av ränta och avgift så som lån gör.

Samtidigt är det förstås så att du inte kommer att få pengarna att växa nämnvärt på ett vanligt sparkonto. Det du kan göra är att leta efter en lösning där sparandet kombineras med investeringar som med ovan nämnda investeringssparkonton.

Om du får goda villkor för den här typen av sparande eller kan handla aktier med de summor du har över efter lön så kanske det kan ge goda resultat även på kort sikt. Frågan är förstås hur du ser på kostnaden för dina investeringar och vilka risker du är villig att ta.

Ska du investera med sparpengar eller ta ett lån?

Till syvende och sist så handlar det ändå om att investera på rätt sätt för att få god avkastning. Många bäckar små kan bli en stor å. Detta oavsett om du har ett lån som grund för din investering eller om du sparar ihop pengarna. Det viktigaste är att du är medveten om varför du gör som du gör och att du följer upp för att se om din metod för investering ger en avkastning som du tycker är rimlig.