Stor risk med fortsatt minusränta

Skrivet av jontz -

Inte helt oväntat beslutade Riksbanken i april att den rekordlåga styrräntan ska lämnas oförändrad. Eller rekordlåg är kanske lite underdrivet efter som vi har en minusränta på -0.5 %. Det här har gjort att storbankernas sparräntor överlag är nere på 0 % men än så länge får vi privatpersoner i alla fall inte betala för att sparar pengar på deras sparkonton, det här nämligen skett hos vissa banker i Danmark redan. Däremot har Nordea börjar kräva betalt från de kommuner som sparar pengar hos dem. Det känns ju helt absurt att kommuner som hushåller med sina pengar måste betala för det, men tyvärr är det där vi har hamnat för närvarande.

Många kritiserar Riksbankens envishet att behålla minusräntan eftersom det finns flera risker med att göra så:

  1. Det finns risk för att folk överbelånar sig och det kan bli tufft för dessa människor den dag räntan går upp igen, inte minst om man har stora bostadslån.
  2. Det finns risk för en bostadsbubbla. Eftersom bostadslånen är så billiga idag trissas bostadspriserna upp, vilket gör att folk får betala alltför mycket för sina bostäder och den dag räntorna går upp fick det risk för att bostadspriserna faller rejält. Om du t ex köpt en villa som kostar 3 miljoner idag och har ett bolån på 2,5 miljoner kronor och din bostad sjunker i värde till 2 miljoner kronor om något år kommer ditt bolån vara större än bostadens värde. Det gillar inte banken och det kan skapa stora problem.

Så varför är riksbanken så envis? Jo, helt enkelt för att de vill få fart på inflationen. När styrräntan är låg uppmuntras folk att spendera istället för att spara och det brukar göra att inflationen går upp.

Trots det här ska du inte deppa ihop eftersom det fortfarande finns sparkonton som ger en bra sparränta. Om du kan tänka dig att spara på ett sparkonto utan insättningsgaranti erbjuder Akelius 3,5 % i sparränta om du binder pengarna i 3 år och 4Spar ger upp till 10 % i ränta på sina fasträntekonton. Lika bra som alltid alltså. Om du vill spara på ett sparkonto med insättningsgaranti erbjuder t ex Avanza 0,90 % i sparränta om du sparar på ett 1-årigt fasträntekonto.