Svenskarnas största utgifter

Skrivet av jontz -

Så här ser svenskarnas största utgifter ut

Vet du vilken den största utgiften för oss som bor i Sverige är? Rätt, det är utgiften för bostaden, den tar i snitt 30 % av våra totala utgifter. Ja, det är verkligen inte billigt att bo i det här landet och med tanke på att bostadspriserna blir högre och högre för varje år som går lär det knappast bli billigare, och det här påverkar såklart oss som sparar pengar i längden. Ju mindre vi får över i plånboken, desto mindre kan vi spara.

De svenska hushållens utgifter

  • Bostad, utgör 30 % av den genomsnittlige svenskens totala utgifter. Observera att boendekostnaden för ensamstående är högre än för samboende. Snittet för ensamstående utan barn är hela 35 % och snittet för samboende med barn är 25 %.
  • Fritid & kultur 19 %. Här ingår sådant som fritidsaktiviteter, och nöjen
  • Transport 13 %, t ex bilresor och resor med kommunaltrafik.
  • Livsmedel 12 %.
  • Övriga utgifter 26 %. Här ingår alkohol, alkoholfria drycker som läsk, utemåltider, tobak, förbrukningsvaror som tvättmedel och toapapper, hushållstjänster, kläder & skor, möbler, inventarier, textilier och hushållsutrustning.

Statistiken är hämtad från SCB och är från den senaste undersökningen som gjordes år 2012. En ny kommer 2016.

Så minskar du de två största utgifterna

Om du anser att du får för lite över i plånboken är det dags att skära ner på de två största utgifterna. Så här kan du göra:

Minska utgiften för boende

Det här är ibland en svår utgift att påverka, men du kan alltid försöka göra såhär:

  1. Flytta till ett mindre boende.
  2. Flytta till ett mindre attraktivt område.
  3. Om du ska köpa en bostad, se till att hitta det bolån som ger dig lägst bolåneränta. Pruta på räntan om det går.
  4. Välj ett elbolag som ger dig den billigaste elen och snåla sen med den.

Minska utgifterna för Fritid & kultur

Det här är en post som är mycket lätt att påverka vilket är bra eftersom denna utgift i snitt är högre än utgifterna för mat. I praktiken skulle du kunna stryka denna utgift helt, men då är det slut med biobesöken, gympassen och nattklubbsbesök och det kanske inte är så roligt. Lite kul måste man ju ha, men du bör ändå fundera på vad du prioriterar mest och stryka det andra om det är det som krävs för att du ska kunna spara pengar inför framtiden.