Tips inför pensionen

Skrivet av jontz -

Dags att gå i pension? Eller funderar du på att gå i pension? Ta då del av våra tips om vad du bör tänka på innan du pensionerar dig.

  1. Innan du går i pension bör ta reda på exakt hur mycket du kommer att ha att leva på när du blivit pensionär. Det är inte alltid så lätt eftersom pensionen dels består av den allmänna pensionen, dels tjänstepensionen. Om du har arbetat på många olika arbetsplatser är det mycket möjligt att du får tjänstepension från många olika håll som du måste ha koll på. Utöver det har du förmodligen ett privat pensionssparande som du måste ta hänsyn till.
  2. Gör en budget så du kan se om du kan få ett drägligt liv när du har gått i pension. Tänk på att ju senare du pensionerar dig desto högre pension får du, så om du ser att det blir lite knapert kanske du ska fundera på att pensionera dig lite senare. Du har rätt att behålla din anställning till du är 67 år.
  3. När det är dags att gå i pension måste du ansöka om att få ut den allmänna pensionen. Observera att du inte kan ångra dig när du väl har börjat plocka ut din allmänna pension så tänkt dig noga för innan du ansöker om den.
  4. Många tjänstepensioner börjar automatiskt betalas ut vid 65 år och när de väl har börjat betalas ut är det oåterkalleligt, därför bör du kontakta dina förvaltare om du vill få ut din tjänstepension senare. Du kan börja ta ut din tjänstepension från 61 års ålder men inte senare än det år du fyller 70.
  5. Om du har ett vanligt pensionssparande och börjar ta ut din pension kan du inte heller ångra dig, men om du har placerat pengar i egna fonder eller sparkonton kan du såklart förvalta dina pengar precis hur du vill.
  6. Tänk långsiktigt. Det finns de som plockar ut den största delen av sin tjänstepension under de första fem åren, alltså fram tills de är 70 år. Det gör att du får skatta mer på din pension och att du får leva snålare efter att du har fyllt 70, så om du är en frisk och pigg pensionär bör du inte använda för mycket av din tjänstepension på en gång.