Var får jag bäst avkastning just nu?

Skrivet av jontz -

Som ränteläget ser ut i dag finns det egentligen bara två vettiga alternativ om man vill tjäna något på sitt sparande: 1) placera sina pengar på ett fasträntekonto hos en mindre bank. 2) spara på ett investeringssparkonto.

Det finns fortfarande sparkonton med hyfsad ränta

Dagens sparkonton hos våra kära storbanker ger en urdålig ränta idag. Sparkontona med fria uttag ger minimal sparränta eller ingen alls och fasträntekontona är inte så mycket bättre. Hos t ex Nordea får du 0,35 % i ränta om du binder pengarna i 3 år och det är ju fruktansvärt dåligt. Och tittar man på Swedbanks hemsida verkar de inte ens våga visa sina fasta sparränta utan man måste kontakta en rådgivare för att få veta vilken sparränta man får. Förmodligen är den minst lika usel som Nordeas eftersom Swedbanks Framtidskonto, som kräver en insättning på minst 50 000 kr, har 0 % i ränta.

Så om du ändå vill spara på ett tryggt sparkonto som skyddas av insättningsgarantin bör du alltså vända dig någon annanstans, t ex till Avanza Bank eller Marginalen Bank. Hos Avanza Bank kan du för närvarande få 1,00 % i sparränta på ett 2-årigt sparkonto och 1,10  % hos Marginalen bank. Det är ju klart bättre än vad storbankerna ger. Om du är lite vågad av dig kan du alltid spara på ett fasträntekonto utan insättningsgaranti för där kan du fortfarande få upp till 10 % i ränta om du skaffar ett sparkonto med 3-års bindningstid, t ex hos 4Spar.

Tid för placeringar på ISK

Experterna är emellertid överens om att det i dagsläget är betydligt bättre att placera sina pengar i värdepapper istället för på ett sparkonto trots att börserna är lite svajiga just nu. Det brukar ge en mycket bättre avkastning, i alla fall på lite längre sikt. Exempelvis Sverigefonderna hade en genomsnittlig avkastning på 7,3 % mellan 1998 – 2012 trots att Sverige drabbades av en lågkonjunktur under 2008 och 2009.

Sparkonto.nu:s bästa råd är att du bör placera dina pengar i fonder och att du bör göra det på ett investeringssparkonto så att du slipper betala vinstskatt.